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식품미생물대사공학 연구실
Food Microbe Metabolic Engineering Lab
연구영역
  • 본 실험실은 식용, 약용, 천연물의 소재를 이용하여 안전성을 확인하고,
  • 유용생리활성평가(항산화, 혈행, 항당뇨 등)를 통해 효능이 우수한 생물자원의 기능성 소재 개발 가능성을 연구합니다.
  • 또한 세균, 효모, 곰팡이를 포함한 다양한 미생물의 배양과 발효를 진행하고 있으며,
  • 시료의 미생물 검사 및 판별에 대한 연구를 수행하고 있습니다.
  • 석사과정:
  • 학부생: 박수연, 임은세
연구실 생활과학관 415호
전화번호 054-820-7817
지도교수 손호용 교수

학술대회 수상영역
날짜/연도 내용
2021 장려상(Anti-oxidant and anti-thrombosis activities of the flower of Camellia japonica)-한국미생물생명공학회
2020 Excellent Poster Award(Anti-microbial, Anti-oxidant, and Anti-thrombotic Activity of Polyphenol Enriched Fraction of Pupal case of Black Soldier Fly)-한국생명과학회
2020 우수포스터상(Detection of Micro- and Nano-plastics in Tea Bags and Hygiene Products)-한국미생물생명공학회
2019 우수논문상(인삼 부위별 추출물의 유용생리활성 평가 및 항혈전 활성이 우수한 인삼씨 오일)-한국식품저장유통학회
2019 우수포스터상(Anti-diabetic, Anti-oxidant and Anti-platelet Aggregation Activities of Pueraria lobate Ohwi)-한국생명과학회
2018 우수포스터상(Anti-diabetes, Anti-oxidant and Anti-microbial Activities between Open Field-culture and House Protectedculture of Aerial Parts of Glehnia littoralis)-한국생명과학회
2018 최우수포스터상(Anti-diabetes, Anti-oxidant and Anti-microbial activities of Unripe Apples)-한국미생물생명공학회
2017 우수논문상(열대과일 리치(Litchi)의 부위별 생리활성 및 항혈전 활성)-한국식품저장유통학회
2016 우수논문상(오미자 열매, 씨, 과즙 착즙 후 박의 유용 생리활성 평가)-한국식품저장유통학회
2016 우수포스터상(Changes of Anti-oxidant and Anti-thrombosis Activities According to Growth Stages of Glassworts)-한국생명과학회
2015 우수포스터상(Biological Activities and Nutritional Analysis of Fermented Rice Bran Prepared by Alka-Well) -한국생명과학회
2014 최우수포스터상(In-vitro Anti-microbial, Anti-diabetes and Anti-thrombosis activity of Black currant (Ribes nigrum)-한국생명과학회